AED(‘s) in ZO!

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1.000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. Van die slachtoffers worden er ongeveer 10.000 gereanimeerd. Dat zijn gemiddeld 200 reanimaties per week. De meeste reanimaties gebeuren thuis.

In de meeste gevallen van een circulatiestilstand is het normale hartritme zeer ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt.
Twee zaken zijn nu van levensbelang: Een schok toedienen met een AED (Automatische Externe Defibrillator) en reanimatie. In ongeveer de helft van de reanimaties is een schok nodig om het hart weer op gang te krijgen. Hoe sneller die schok wordt toegediend hoe groter de overlevingskans. Reanimatie, het geven van borstcompressie en mond op mondbeademing, zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen op gang gehouden wordt.
Een ambulance heeft gemiddeld zo’n 10 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 – 10%. Reanimatie moet daarom binnen 6 minuten gestart zijn, elke seconde telt.

In Maarssen rukken naast de ambulancedienst ook de brandweer en politie uit om de reanimatie te starten. Hoewel deze diensten over het algemeen snel te plaatse zijn, gaan er soms toch enkele kostbare minuten verloren. Minuten die van levensbelang zijn!!

In de gemeente Stichtse Vecht is de app ‘hartslagnu’ actief (beschikbaar voor IOS en Android). Burgerhulpverleners worden gelijktijdig met de ambulance gealarmeerd. Een groep wijkbewoners worden gealarmeerd om een AED te halen, een andere groep om te starten met reanimeren. Je staat dus nooit alleen. Opgeven voor deze app kan via www.hartreanimatiestichtsevecht.info.

Natuurlijk willen wij meer mensen met een reanimatiediploma in de wijk hebben wonen. ‘Hartreanimatiestichtsevecht’ biedt de mogelijkheid voor het opleiden binnen een paar uur. Daarna assisteren ze je eventueel ook bij het aanmelden voor de hartslagnu app. Inmiddels zijn veel wijkbewoners u daarin al voor gegaan.

Naast het opleiden van hulpverleners, is het ook belangrijk om AED’s beschikbaar te hebben die 24uur per dag bereikbaar zijn. Er zijn al een aantal AED in de wijk, maar deze zijn niet 24uur per dag bereikbaar. De wijkcommissie Zandweg-Oostwaard heeft daarom twee AED’s aangeschaft en op vrij toegankelijke plaatsen in onze wijk opgehangen.  Daarmee komt het aantal beschikbare AED’s in Zandweg-Oostwaard op drie! Met buitenkasten, welke zijn gesponsord door de Stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht en circa 50 opgeleide burgerhulpverleners, is onze wijk weer een stuk veiliger geworden.

Hoe de ‘hartslagnu-app’ werkt, wordt uitgelegd in deze film op youtube

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.zandweg-oostwaard.nl/aeds-in-zo/